X

The Social Network: Een Recensie

The Social Network

Is Mark Zuckerberg een kwaadaardig genie? Is Facebook de ultieme uitdrukking van de tijdgeest? De “Facebook Generatie” en het “kwaadaardige genie” erachter zijn de laatste tijd veel besproken. Als de film “The Social Network” hier naar waarheid een licht op kan doen schijnen dan kunnen we weer ontspannen: Facebook was slechts een middelmatig idee, tot in perfectie uitgevoerd en geinitieerd door een gedreven perfectionist die zich op het juiste moment wist te vergewissen van de ondersteuning van de juiste mensen .

Sneak Preview

bekijk de trailer

The Facebook Generatie: Paradoxaal?

Hebben we hier te maken met een waargebeurd verhaal en is Facebook inderdaad de ultieme uitdrukking van de tijdgeest, dan doet deze film een aantal paradoxale feiten over die tijdgeest uit de doeken:

  • Facebook, een social media netwerk van meer dan 500 miljoen leden, werd gestart door iemand die geen vrienden had of ze door/tijdens de opstartfase van Facebook verloor
  • De aantrekkingskracht van Facebook werd in zijn beginfase mede bepaald door de snob appeal van het hebben van een Ivy League email adres (verplicht/geen login zonder). Dit is interessant omdat deze vroege top down benadering sterk contrasteert met de ultra-democratische/ hoge volume aanpak van vandaag.

Is Er Een Boodschap?

Bovenstaande vat het verhaal wel ongeveer samen: er is verder weinig over de film te zeggen. Op voorhand werd veel gespeculeerd over hoe Mark Zuckerberg geportretteerd zou zijn als een kwaadaardig genie maar wat we in de film zien is een stereotiepe nerd, wellicht een beetje autistisch, een vastberaden zakenman met een fascinatie voor technologie. Een soort jonge versie van Bill Gates op slippers en witte sokken die het op moest nemen tegen een paar Ivy League jongens die hem met papa’s geld het leven zuur probeerden te maken. De witgesokte anti-held slaagt in zijn plannen met de hulp van Napster’s oprichter in de rol van wijzere oudere broer. Verder is er weinig meer te zeggen over de film behalve dat als Facebook en zijn oprichter de tijdgeest
vertegenwoordigen, we duidelijk een probleem hebben.

Ga de film vooral bekijken. Indien niet om u te wentelen in de glorie van de westerse beschaving die zijn piek bereikt in de Facebook generatie dan alleen maar voor de eerste teksten uit de film, waarin Zuckerberg aan zijn vriendin uit de doeken doet dat er in China meer studenten met een perfecte examen score zijn dan er mensen in de VS wonen.

Job Folbert :Online consultant iMocial. Internet adviseur Job Folbert gelooft in persoonlijk en betrokken advies: meedenken met de specifieke omstandigheden van iedere ondernemer. Wat voor doelen heb je met je website? Waar staat de website in verhouding tot je overige distributiekanalen? Hoe kun je het beste profiteren van nieuwe mogelijkheden in de markt en welke technologie past daarbij binnen jouw budget?

Deze site gebruikt cookies ter verbetering van de dienstverlening. Door de site te gebruiken stem je hier impliciet mee in.